24 Απριλίου 2015

Εξελικτικός Τραυλισμός

Ο τραυλισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές ροής της ομιλίας. Η ροή της ομιλίας αφορά την ομαλή παραγωγή ήχων, συλλαβών ή λέξεων μεταξύ τους. Στην περίπτωση όπου κάποιος παρουσιάζει δυσρυθμίες στον λόγο του τότε η ροή της ομιλίας του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαταραγμένη.
Ο εξελικτικός τραυλισμός παρουσιάζεται κατά την ανάπτυξη του παιδιού και εκδηλώνεται με διάφορες συμπεριφορές όπως:
  • επαναλήψεις ήχων, συλλαβών, λέξεων ή φράσεων (π.χ. τ τ τ τώρα ή κα-κα-κάτω)
  • επιμηκύνσεις ήχων (π.χ. εεεέλα) και μπλοκαρίσματα (όπως σ      ήμερα) πρωτίστως.
  • Παράλληλα με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να παρουσιάζονται και παρεμβολές ήχων μεταξύ των λέξεων (π.χ. θέλω εεεεε νερό)
  • αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες που είναι πιο εύκολο να τις παράγει το άτομο (π.χ. θέλω να παίξω μπάλα αντί να πει ποδόσφαιρο)
  • σωματικές συμπεριφορές (όπως μορφασμοί προσώπου, κλείσιμο ματιών ή κινήσεις σώματος στην διάρκεια ενός τραυλικού επεισοδίου) και αρνητικά συναισθήματα.
Με την αξιολόγηση της ροής της ομιλίας του ατόμου ο λογοθεραπευτής προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για το παιδί ώστε να αντιμετωπισθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσρυθμίες του.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί ο τραυλισμός τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να βοηθηθεί το παιδί τους συμμετέχοντας και οι ίδιοι ενεργά στο πρόγραμμα παρέμβασης του.
Καθώς η αντίδραση των γονιών αλλά και του περιβάλλοντος του παιδιού είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της ομιλίας του καλό θα είναι να του δίνετε χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, παρά τα όποια μπλοκαρίσματα μπορεί να παρουσιάζει, χωρίς να γίνεται αντιληπτή τυχόν δυσανασχέτηση από μεριά σας. Θα πρέπει επίσης να απευθύνεστε στο παιδί μιλώντας αργά και χαλαρά ώστε να έχει ένα καλό πρότυπο και να το μιμηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη καλό θα είναι να επιβραβεύετε και να ενθαρρύνετε το παιδί ώστε να συμμετέχει σε διάλογο και να μην νιώθει ότι αποτυγχάνει επικοινωνιακά, δείχνοντας πάντα αποδοχή των δυσκολιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου